Welkom bij www.eetopjewerk.nl

Informatie over Verantwoord frituren

Wij frituren verantwoord in vloeibaar frituurvet!
 

Mag ik eigenlijk wel een patatje eten? 
Als u niet te vaak gefrituurde frites en snacks eet en voldoende varieert in uw voeding,
dan past ook een patatje in een gezond voedingspatroon. Zeker als uw patatje gefrituurd is in vloeibaar frituurvet. Dit vloeibare frituurvet is namelijk rijk aan goede onverzadigde vetzuren en daarmee beter voor hart- en bloedvaten dan vast frituurvet.

Wat is het verschil tussen vloeibaar en vast frituurvet? 
Vloeibaar frituurvet is rijk aan goede onverzadigde vetzuren. Deze hebben de eigenschap het cholesterolgehalte te verlagen waardoor ook de kans op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. Daarnaast bevat vloeibaar frituurvet minder transvetzuren en die hebben juist de eigenschap het cholesterolgehalte te verhogen. Kies dus voor vloeibaar!

Is patat gebakken in vloeibaar frituurvet minder lekker? 
Nee, patat gebakken in vloeibaar vet is net zo lekker als patat dat in vast vet is gebakken. Dit werd onlangs nog bevestigd door de Consumentenbond die een onderzoek heeft gehouden naar de verschillen in smaak van patat uit cafetaria's die óf in vast óf in vloeibaar frituurvet frituurden. Bovendien gebruiken de meeste mensen thuis ook vloeibaar frituurvet in de friteuse.

Moet ik thuis ook vloeibaar frituurvet gebruiken? 
Ja, vloeibaar frituurvet is heel geschikt om thuis te gebruiken. De meeste Nederlanders doen dit ook al. Het is niet alleen gezonder (zie het antwoord bij de tweede vraag), maar ook een stuk makkelijker bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.

Waarom zijn onverzadigde vetten gezonder? 
Onverzadigde vetten helpen mee om het cholesterolgehalte te verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten minder wordt. Onverzadigde vetzuren zijn bovendien essentieel voor de celopbouw in het lichaam. Deze gezonde vetzuren zitten vooral in oliën, margarine uit een kuipje, vloeibare bak en braadproducten uit een knijpfles, vloeibaar frituurvet, vette vis en noten. Meer informatie over onverzadigde vetten vind u op de website van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën.

Op welke temperatuur kan ik het beste frituren? 
Voor een heerlijk krokant en goudgeel frietje kunt u het best frituren op 175° C. Wanneer u frites wilt voorbakken doet u dit op een maximale temperatuur van 160° C. Meer tips en adviezen om thuis verantwoord te frituren vindt u op de website van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën.